U sklopu školskog projekta Bakini kolači, učenici Povijesne grupe, Informatičke grupe, Modelara i Domaćinstva 29. svibnja 2025. godine ugostili su gospođu Ankicu Idžan, članicu Udruge umirovljenika Općine Lekenik – podružnica Lekenik, koja je s njima podijelila svoja znanja i uspomene o tradicionalnoj pripremi hrane za posebne i svakodnevne prigode.

Tijekom zanimljivog i ugodnog druženja, gospođa Idžan je opisala kako je nekada izgledao školski život te kako se puno radilo i u kući i na polju, a u svim su radovima sudjelovala i djeca. Za ručak se jelo što se doma imalo – sir i vrhnje, prethodno pečeno meso zaliveno mašću, a njoj je najukusnije bilo slatko mlijeko s kruhom.  Zatim je prepričala kako su se nekada pripremale svadbe i druge svečanosti – kuhale su se domaće juhe, jelo se kuhano meso s hrenom, pekli kolači poput breskvica, mađarice i finih kiflica, a svi sastojci bili su iz domaće proizvodnje. Gospođa Idžan detaljno je objasnila način izrade putra u starinskoj drvenoj posudi – stepici, a prisjetila se kako se u vrtu ili polju uzgajao plavi ili smeđi mak koji se koristio za izradu kolača. Kroz svoje zanimljive priče istaknula je jednostavnost i toplinu nekadašnjih običaja.

Gospođa Idžan posebno je zaintrigirala učenike pokazavši oko sedamdeset godina staru bilježnicu svoje majke s pažljivo zapisanim receptima. Pokazala je i svoju bilježnicu sa zapisanim receptima, koja je također vrlo vrijedna. Listajući ih pojasnila je svaki recept, a učenici su je slušali s velikim zanimanjem te su na kraju i oni podijelili recepte za neka jela koja vole pripremati.

Učenici su kroz ovaj susret proširili znanje o tradicionalnim jelima i običajima, osvijestili važnost prenošenja znanja s generacije na generaciju te stekli uvid u vrijednost očuvanja obiteljske i kulturne baštine.

Mentorice: Nina Pavlenić i  Andrea Milovan

Skip to content